رایانش ابری چیست؟ خرید رایانش ابری از مبیننت IaaS
افزایش هزینه تامین تجهیزات و سختافزارهای زیرساختی وبسایت و نرمافزارها همچنین مشکلات مربوط به پشتیبانی و نگهداری مداوم از این زیرساختها، سبب شده است که سازمانها و کسبوکارهای کوچک و بزرگ، تمایل به استفاده از زیرساختهای مجازی مانند رایانش ابری داشته باشند. اما این خدمات و زیرساختهای مجازی به چه معنا هستند و چگونه کار میکنند؟
سازمانها و کسبوکارها برای پشتیبانی و نگهداری وبسایت، نرمافزارها و اپلیکیشنهای کاربردی خود نیازمند مجموعهای از تجهیزات سختافزاری محاسباتی و شبکهای هستند. انجام این کار بر اساس مدل قدیمی نیازمند خرید تجهیزات و استخدام کارشناسان مجرب است که تامین آن برای بسیاری از کسبوکارها امکان پذیر نخواهد بود. در همین زمینه طی سالهای اخیر راهکاری ویژه در اختیار متقاضیان قرار گرفته و آن امکان استفاده از زیرساختهای مجازی همچون رایانش ابری است.
رایانش ابری چیست و چه کاربردی دارد
رایانش ابری یا خدمات IaaS راهکاری محسوب میشود که دسترسی آسان بر اساس کاربران به مجموعهای از منابع رایانشی قابل تغییر و پیکربندی مانند شبکهها، سرورها، فضای ذخیرهسازی برنامههای کاربردی و سرویسها را فراهم میسازد. این دسترسی میتواند با کمترین نیاز به مدیریت منابع و یا نیاز به دخالت مستقیم سرویسدهنده، به سرعت فراهم شود زیرا سرویسهای ابری میتوانند نرمافزارها و سرویسها را در بستر اینترنت و بدون نیاز به نصب نرمافزارها روی سیستم کاربران ارائه دهند.
در مجموع میتوان گفت رایانش ابری توسعه و بکارگیری سرویس و خدمات فناوری اطلاعات بر مبنا و بستر اینترنت است و این امکان را برای کاربران مهیا میسازد که بدون اینکه نیازی به داشتن اطلاعات تخصصی جهت نصب و راهاندازی برنامهها و یا نگهداری و کنترل زیرساختهای سختافزاری و نرمافزاری داشته باشند، بتوانند بهراحتی از طریق مرورگر یا برنامههای واسط، از خدمات مورد نیاز استفاده کنند.
خدمات رایانش ابری از لحاظ ساختاری یک الگوی محاسباتی است که در آن تعداد زیادی از سیستمها از طریق ابرهای خصوصی (Private)، عمومی (Public) و یا ترکیبی (Hybrid) به یکدیگر متصل شدهاند تا زیرساختی پویا و مقیاسپذیر را برای برنامههای کاربردی، ذخیره دادهها و فایلها فراهم آورند. با ظهور این فناوری هزینه محاسبات، میزبانی برنامههای کاربردی، ذخیرهسازی محتوا و تحویل سرویسها، به طرز قابل توجهی کاهش یافته است. مدلهایی از قبیل مدل رایانش شبکهای، مدل رایانش خودمختار، مدل مشتری–سرور، مدل ابر رایانهای، مدل رایانش همگانی و مدل نظیر به نظیر، از متداولترین این نوع معماری هستند.
فضای ابر عمومی (Public cloud) چیست؟
Public cloud عبارت است از ارایهی سرویسهای ابری شامل پردازشگر، حافظه، ماشین مجازی و … بر بستر شبکۀ اینترنت. برخلاف Private cloud که تنها به یک مجموعه و یا شرکت تعلق دارد. ابر عمومی همانطور که از نامش پیدا است، برای پاسخگویی به نیازهای چندین مصرفکننده به شکل همزمان استفاده میشود. ابر عمومی مدلی استاندارد از خدمات رایانش ابری است که در دسترس عموم کاربران باشد. ابر عمومی معمولا معادل با پردازش ابری و رایانش ابری به کار میرود. آنچه اکثر کاربران به عنوان مفهوم رایانش ابری به کار میبرند به ابر عمومی اشاره دارد. یک ابر عمومی مجموعهای از منابع مجازی است. این منابع از سختافزارهایی نیرو میگیرد که مالکیت و مدیریت و سازمان دهی آنها بر عهده یک شرکت ثالث است.
منابع در ابر عمومی در میان چندین مشتری با واسطه یک رابط کاربری self service به صورت اتوماتیک مهیا و تخصیص داده میشوند. در ابر عمومی، زیرساخت، توان پردازشی، فضای ذخیرهسازی یا نرمافزارهای مبتنی بر رایانش ابری که توسط فروشنده خدمات، مجازیسازی شدهاند در دریاچههای داده (Data lake) تجمیع میشوند و به واسطه اینترنت یا یک ارتباط شبکه اختصاصی در اختیار مشتریان قرار میگیرند.
در خدمات رایانش ابری مشتریان لازم نیست گیگابایتهای هاردها را بخرند. فایلها و دادههای مشتریان در یک مزرعه سرور ذخیره سازی میشود، بدون اینکه نیازی به مدیریت و نگهداری از سرورها و سختافزارها را داشته باشند. همچنین مشتری دخالتی در نصب و تنظیم و نگهداری و تامین امنیت، سیستم عاملها و نرم افزارهای مورد نیاز ندارد. تنها یک تعهد بین مشتری و فروشنده برقرار است: از منابع یا نرمافزارهای مورد نیاز استفاده کنید و به اندازه مصرفتان پرداخت کنید. Public cloud در عمل، مجموعه منابع مجازیسازی شدهای هستند که شرکت تامینکننده سرویس ابری(CSP) ، این منابع را به شکل خودکار به کاربران مختلف اختصاص میدهد. در کاربردهایی که حجم کار به شکل ناگهانی و سریع تغییر میکند و نیاز به منابع بیشتری برای پاسخگویی به این تغییرات است، این روش پاسخگوی این میزان مقیاسپذیری است.
اکثر خدمات رایانش ابر عمومی Public cloud در سه دسته قرار میگیرند: زیرساخت به عنوان یک سرویس (Infrastructure as a service) یا (IaaS)، پلتفرم به عنوان یک سرویس (Platform as a Service) یا (PaaS)، نرمافزار به عنوان یک سرویس (Software as a service) یا (SaaS). اینها در اصطلاح لایههای رایانش ابری نامیده میشوند زیرا زیرا هریک از آنها روی لایه دیگری ساخته میشوند. در این قسمت تاکید بر روی اساسیترین بخش خدمات رایانش ابرعمومی یا IaaS است. با IaaS کاربران زیرساختهای فناوری اطلاعات (سرورها و ماشینهای مجازی (VMها)، ذخیرهسازی، شبکهها و سیستم عاملها را از یک ارائه دهندهCloud بر اساس پرداختی که انجام میدهند، اجاره میکنند.
جمع بندی پیرامون خرید رایانش ابری
براساس مطالبی که گفته شد، سازمانها و کسبوکارهای کوچک و بزرگ میتوانند با استفاده از خدمات رایانش ابری مبیننت سریع به منابع اختصاصی و اشتراکی میزبانی بنا به تقاضای مورد نیاز دست پیدا کنند و بدون اینکه درگیر پیچیدگی و صرف زمان، عملیات خرید، نصب، پیکربندی و راهاندازی ساختارهای فیزیکی سنتی را انجام دهند. ذخیره اطلاعات و پشتیبان گرفتن از آنها، ساخت اپلیکیشن و برنامههای جدید، انتشار فایل صوتی و ویدیو، مدیریت وبسایتها، تجزیه و تحلیل دادهها و اداره نرمافزارها تنها بخشی از مزیتهای سرویس رایانش ابری مبیننت محسوب میشوند. در مطالب بعدی ویژگیها و نکات بسیار دیگری راجع به سرویس و خدمات رایانش ابری مبیننت ارائه خواهیم کرد.